GRUP LA PAU
 • Spanish
 • Català
 • Basque
ACCESOS
mal de cap

Consells clau per a prevenir les cefalees

Avui, Dia Nacional de la Cefalea, creiem important recordar que fins a un 46% de la població presenta algun tipus de cefalea activa, segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN). A més, la societat científica afirma que més d’un 90% de la societat ha sofert en alguna ocasió algun episodi de cefalea i que un 50% de la població ha patit cefalea en l’últim any.

La cefalea és un terme utilitzat per a denominar qualsevol tipus de dolor localitzat a la regió cranial, part alta de la regió cervical o clatell i meitat superior de la cara. El mal de cap és la forma més freqüent d’expressió del dolor en l’ésser humà.

La cefalea afecta a la majoria de les persones en algun moment de la seva vida. Encara que el tractament amb analgèsics ajuda a alleujar el dolor, la prevenció també pot tenir un paper important.

Recomanacions per a prevenir la cefalea o mal de cap

Encara que avui dia no es disposa d’un tractament curatiu per a la cefalea, posar en pràctica aquests consells pot ser de gran ajuda per a evitar l’aparició de nous episodis o disminuir la freqüència amb què es presenten.

 • infografia mal de capEvitar l’estrès – està associat a l’ansietat i crea tensions que poden afavorir l’aparició de la cefalea.
 • Practicar alguna activitat de relaxació – com ioga, meditació, respiració conscient i activitats que promoguin la relaxació. Aquestes accions ens ajudaran també a reduir l’estrès.
 • Fer exercici de forma regular – les endorfines que alliberem quan realitzem activitat física actuen d’analgèsics naturals.
 • Tenir una bona higiene postural – és molt important mantenir la postura correcta en realitzar activitats com llegir, asseure’s, ajupir-se, treballar…. L’esquena ha d’estar recta i el seient, preferiblement, ha de ser ergonòmic.
 • Deixar de fumar – el tabac conté substàncies que poden propiciar l’aparició de cefalees.
 • Seguir una dieta saludable – tenir una alimentació equilibrada afavoreix el benestar de l’organisme. Hem de tenir en compte que alguns aliments poden propiciar l’aparició del mal de cap. Alguns exemples són la xocolata, els formatges, els cítrics, les carns vermelles i conserves, entre altres.
 • Evitar o moderar el consum d’alcohol – l’alcohol és un dels desencadenants de les cefalees, per la qual cosa hem de consumir-lo de forma moderada.
 • Dormir bé – el descans és necessari per al benestar del cos i la ment. És recomanable dormir les hores necessàries per a garantir un estat òptim del cos i prevenir el mal de cap.

Mantenir un bon estat emocional i evitar l’excés d’estímuls sonors i visuals (llums intermitents, llum de pantalles…) són també bones pràctiques que ens ajudaran en la prevenció de la cefalea.

Si encara així el dolor apareix, pots comptar amb l’assessorament del teu metge de confiança, qui t’aconsellarà en tot el relacionat amb el mal de cap.