21 jul. Tot el que has de saber sobre les mascaretes
Durant els últims mesos s’han convertit en un imprescindible i ens acompanyen a tot arreu: al supermercat, a la feina, al transport públic, quan passegem. Són obligatòries per a tothom (excepte menors de 6 anys) i sí, estem parlant de les mascaretes.
Les mascaretes són una mesura addicional més contra la Covid- 19 i tenen la funció de protegir-nos i alhora protegir a la resta de persones. Cal fer-ne un ús correcte i recordar que no substitueixen altres pràctiques com mantenir la distància de seguretat o rentar-se les mans de manera freqüent.
Quins tipus de mascaretes existeixen?
Tal com detalla el Canal Salut de la Generalitat de Catalunya existeixen tres tipus de mascaretes:
- Quirúrgiques: Són les de color blau i eviten que les persones que les porten transmetin agents infecciosos. Són les més bàsiques i cal recordar que són d’un sol ús.
- Autofiltrants: S’anomenen així perquè filtren les partícules en suspensió de l’exterior. Són les que ofereixen més protecció contra el virus, ja que no només eviten que qui les porti transmetin la infecció, sinó que també les protegeixen del contagi.En funció del percentatge de protecció que ofereixen, existeixen tres tipus de mascaretes autofiltrants: FFP1, FFP2 i les FFP3, les més efectives.
- Casolanes o de roba: En cap cas substitueixen les anteriors, però sí que funcionen com a barrera per contribuir a impedir la propagació de les gotetes respiratòries.
Una altra de les opcions per protegir-nos de la transmissió és l’escut facial o la màscara protectora. Acostumen a ser de plàstic i protegeixen ulls, nas i boca i eviten actes reflexes com tocar-se la cara. El seu ús és totalment compatible amb el de mascaretes.
On cal portar la mascareta?
Tal com hem avançat al principi, l’ús de la mascareta és obligatori per a tothom, exceptuant els menors de 6 anys i persones amb problemes respiratoris. Cal dur-la sempre a la via pública, espais exteriors, espais tancats d’ús públic o el transport públic, independentment de què es mantingui la distància de seguretat.
Alhora, el govern ha decretat el seu ús obligatori a la feina, sempre que no es mantingui la distància de seguretat de dos metres, i quan ens moguem per l’espai de treball.
Com s’han de posar les mascaretes?
Tan important és portar-la, com col·locar-se-la correctament. En primer lloc, cal que et rentis les mans de manera correcta abans de posar-te la mascareta. Agafa-la per les tires i posa-te-la de manera que et cobreixi el nas i la boca i et quedi ben ajustada. Un cop posada, no la pots tocar i, si ho fas, cal rentar-se de seguida les mans.
Quan te l’hagis de treure, fes-ho curosament per les tires i sense tocar ni la part exterior ni la interior de la mascareta. Si és d’un sol ús, llença-la dins d’una bossa. En el cas de les autofiltrants deixa que es ventilin i guarda-la dins una bosseta. En el cas de les de roba, pots rentar-les a 60º.
Finalment, un cop llençada o plegada, cal rentar-se de nou les mans amb aigua i sabó o gel.