GRUP LA PAU
  • Spanish
  • Català
  • Basque
ACCESOS

Recomanacions i telèfons d’assistència per al COVID-19

Davant la crisi sanitària internacional causada per la propagació del COVID-19, el Govern espanyol, així com els organismes competents de cada comunitat autònoma, han pres mesures per a fer front a aquesta extraordinària situació.

L’essència de Grup La Pau resideix en el nostre compromís amb la ciutadania necessitada d’un servei sociosanitari. Per això, per estar a prop tant dels usuaris com d’aquelles persones que aquests dies romanen a les seves cases, hem preparat un article informatiu enfocat a destacar la importància de les mesures actuals i facilitar alguns recursos d’assistència als ciutadans i ciutadanes.

Quarantena

La quarantena com a mesura per frenar la corba de propagació del COVID-19 és de vital importància per intentar contrarestar la saturació del sistema sanitari espanyol. Els recursos en hospitals i centres d’atenció són limitats i sobrepassar la capacitat dels mateixos porta com a conseqüència una atenció i tractaments minimitzats, el desgast físic i mental dels professionals de la salut i, fins i tot, el plantejament de dilemes ètics en la pràctica mèdica davant la falta de material.

Realitzar correctament la quarantena implica romandre al domicili (evitant patis, escales i zones comunes de l’edifici) i no sortir sota cap circumstància fins que acabi el període establert, encara que sempre han de prevaler les noves directrius d’actuació que donin els organismes oficials (noves mesures, prolongació del temps de quarantena, etc.).

Les úniques excepcions disposades per a sortir durant el declarat estat d’alarma nacional són, a més de les excepcions laborals, les referents a l’adquisició d’aliments, productes de primera necessitat i productes farmacèutics. També es contempla com a excepció sortir per  llençar les escombraries en els contenidors corresponents i passejar mascotes. Cal destacar que aquestes excepcions s’han de realitzar de manera individual i aplicant totes les mesures de seguretat pertinents, com per exemple respectar la distància de seguretat.

Què fer si es presenten símptomes?

Si una persona dins del domicili en quarantena comença a presentar els símptomes associats al COVID-19 (principalment, tos, febre i malestar) ha de ser aïllat en una habitació immediatament.

L’ideal serà que l’habitació compti amb bona ventilació i bany propi. Si això últim no és possible, serà necessari reservar i aïllar un bany de la casa perquè sigui utilitzat pel pacient. En cas d’haver-hi només un, les mesures higièniques a seguir hauran de ser exhaustives i el bany haurà de ser desinfectat amb lleixiu després de cada vegada que sigui utilitzat pel malalt.

Altres mesures d’higiene i precaució generals i aplicables a tota casa en quarantena, amb COVID-19 o sense aïllat o aïllada per COVID-19, són:

• Desinfecció diària i constant de poms de portes, telèfons, comandaments a distància… qualsevol objecte d’ús comú i constant, així com superfícies d’ús habitual (taules, fogons…).
• Ventilar les estades i mantenir-les netes de pols i brutícia.
• Rentar-se les mans correctament i sovint.
Aquestes mesures són només unes poques que cal seguir i que es poden consultar en els portals oficials dedicats al COVID-19 pel Ministeri de Sanitat i altres mitjans oficials.

Quins telèfons haig de recordar?

És important destacar l’existència dels telèfons habilitats per les diferents comunitats autònomes per a informar-se i assistir davant la possible aparició de símptomes de COVID-19. A la següent taula trobaràs els telèfons habilitats en cada comunitat autònoma.

En el cas concret de Catalunya, la Generalitat posa a disposició dels ciutadans i ciutadanes els següents números:

  • 061 si et trobes malament i sospites que puguis tenir el coronavirus
  • 010 i 012 per a dubtes i consultes
  • 112 per a emergències greus

En el cas d’Euskadi, el Govern basc ha habilitat el següent telèfon:

  • 900 20 30 50

Grup La Pau forma part de l’equip de professionals sanitaris que aquests dies treballa sense descans per a contribuir a la pal·liació del COVID-19 al nostre país i atendre els ciutadans i ciutadanes que es troben en situacions d’emergència. Des de Grup La Pau preguem als ciutadans i ciutadanes al fet que guardin la quarantena, obeeixin les indicacions que està donant les autoritats i que utilitzin responsablement els recursos i telèfons d’assistència davant aquesta situació.

Així mateix, volem agrair les mostres de suport i d’afecte dirigides al personal sanitari en aquests moments, però al mateix temps volem ser clars i recordar una cosa primordial: quedar-se a casa, fer cas de les autoritats sanitàries i de seguretat i practicar la responsabilitat social correctament és primordial.