13 des. Primers auxilis: com actuar en cas de presenciar un accident de trànsit
Tot i les innumerables campanyes de trànsit de les administracions públiques, la sinistralitat a les carreteres segueix sent preocupant. Si bé és cert que el nombre de víctimes i d’accidents ha disminuït el 2019 respecte al mateix període de l’any anterior, no podem baixar la guàrdia. És molt important ser conscients que qualsevol distracció al volant pot tenir greus conseqüències.
Els primers auxilis són aquella atenció que es proporciona a les persones accidentades abans que arribin els serveis especialitzats. En aquest post us donem una sèrie de consells per saber com actuar en cas de presenciar un accident de trànsit.
Com detalla el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, davant de qualsevol tipus d’emergència cal posar en marxa el Protocol PAS:
- Protegir: elaborar una zona de seguretat per protegir-nos i que protegeixi la víctima/es així com el lloc on s’ha produït el sinistre.
- Senyalitzar l’accident i posar-se l’armilla antireflectant perquè ens puguin veure.
- Estacionar el vehicle en un lloc on no molesti ni a la resta de vehicles ni als vehicles d’emergència quan arribin.
- No fumar a la zona de l’accident.
- Comprovar que no hi ha altres perills a la zona.
- En cas que els serveis d’emergència ja hi siguin, no caure en ‘l’efecte tafaner’, ja que pot provocar retencions de trànsit, impedint així l’arribada d’altres vehicles d’emergència al lloc de l’accident (bombers, mossos, més ambulàncies…).
- Alertar: El següent pas és avisar immediatament els serveis d’emergències trucant al 112, i facilitar-los tota la informació que ens demanin. El més important és que responguem a les següents preguntes:
- Què ha passat?
- Quin és el lloc exacte de l’accident?
- Quantes víctimes hi ha i en quines condicions es troben?
Encara que sigui complicat, és molt important mantenir la calma i la serenor, així com parlar amb claredat i amb la màxima precisió a la persona que és a l’altra banda del telèfon.
- Socórrer: Finalment, un cop establerta una zona de seguretat i avisats els serveis d’emergència, és el moment de socórrer els accidentats.
- És molt important no moure cap de les víctimes si no es troba en greu perill.
- Tampoc hem de treure el casc a un motorista accidentat.
- Si podem, cal tapar a les víctimes, per així mantenir la seva temperatura corporal.
- Recorda que davant del dubte és millor no actuar i esperar que arribin els professionals.
Amb tot, és important recordar aquests tres punts, ja que una bona aplicació del Protocol PAS ens pots ajudar a salvar vides.
Altres telèfons i webs d’utilitat:
061 CATSALUT Respon
http://sem.gencat.cat/ca/061CatSalutRespon/
080 Bombers