GRUP LA PAU
  • Spanish
  • Català
  • Basque
ACCESOS
ambulancies

Les primeres ambulàncies de la història

La història de les ambulàncies comença amb el descobriment de la roda, i la seva evolució ha estat constant fins als nostres dies, arribant a formar part de la rutina de les nostres vides. Encara així, hem de destacar que els seus inicis no van ser fàcils.

Primeres “ambulàncies” durant la revolució francesa

Durant les batalles del segle XVIII es registraven un gran nombre de morts. Això es devia no sols al mortífer armament de l’època, sinó també a la tardança amb la qual s’atenia els ferits, que havien d’esperar fins que acabés la batalla perquè els atenguessin.

En plena Revolució Francesa, un metge francès anomenat Dominique Jean Larrey va idear un sistema per a reduir aquests temps d’espera. Va posar en marxa les anomenades “ambulàncies volants”, un sistema de carros tirats per cavalls que portaven al pacient a l’hospital de campanya amb rapidesa per a poder operar-lo en les següents 24h.

Pensades per a alleujar tot el possible el trasllat del soldat a l’hospital de campanya, consistien en una caixa de fusta voltada, amb panells laterals folrats, dos finestretes a banda i banda i portes de doble batent davanteres i posteriors.

Aquestes ambulàncies es van utilitzar per primera vegada al juliol de 1793, durant la batalla de Muguncia.

Medicina d’emergència

Larrey també va ser el primer cirurgià que va posar en pràctica el sistema de triatge, pel qual els soldats eren classificats segons la gravetat de les seves ferides per a atendre’ls amb major o menor rapidesa.

Evolució de les ambulàncies fins als nostres dies

Els primers serveis d’ambulància per a població civil es van iniciar en 1865 a Cincinnati, els EUA, i, quatre anys més tard, a Nova York en vehicles tirats per cavalls, que es limitaven a traslladar el pacient a l’hospital.

Les dues guerres mundials van provocar que es generalitzi àmpliament l’ús de les ambulàncies i dins d’aquesta evolució, es va arribar als conceptes actuals i s’introdueixen els cotxes de motor per a substituir els tirats per cavalls.