GRUP LA PAU
  • Spanish
  • Català
  • Basque
ACCESOS
epilepsia

Com has d’actuar davant un atac epilèptic

Les persones que conviuen amb pacients d’epilèpsia necessiten conèixer què han de fer en cas de presenciar una crisi. Es tracta de situacions de risc i conèixer les mesures adequades de primers auxilis pot evitar lesions i complicacions perilloses.

Què és una crisi d’epilèpsia?

L’epilèpsia és una alteració del cervell que predisposa a qui la sofreix a patir convulsions recurrents i crisis. El pacient, que no sol tenir consciència del que està succeint, pot caure a terra, cridar, tremolar i sofrir espasmes.

Les crisis epilèptiques generalment són autolimitades, cosa que significa que acaben de manera espontània sense necessitat que fem gens especial ni administrem cap fàrmac. Per tant, en la majoria dels casos una persona diagnosticada d’epilèpsia no necessita acudir a un servei d’urgències després d’una crisi epilèptica com les habituals.

Com actuar davant una crisi epilèptica?

Quan s’apliquen correctament les mesures de primers auxilis durant una crisi s’eviten complicacions que poden ser perilloses. A continuació, s’indica l’actitud que ha de mantenir-se durant els tipus de crisis més habituals:

  1. atac d'epilèpsiaAjudar a col·locar-li en el sòl, evitant que es danyi.
  2. Col·locar un coixí o manta doblegada sota el cap, perquè no es colpegi contra el sòl.
  3. Llevar-li les ulleres i afluixar el cinturó, la corbata i les peces de roba atapeïdes.
  4. Retirar objectes punxants o tallants amb els quals es pugui ferir, i fonts de calor amb les quals es pugui cremar.
  5. No introduir objectes en la seva boca ni intentar administrar medicaments orals.
  6. No subjectar-li amb força per a evitar els seus moviments.
  7. Després de la crisi deixar-li descansar tombat sobre un costat. D’aquesta manera si té vòmits, saliva o flegmes no passaran als seus pulmons.

Les crisis que es prolonguen més de 5 minuts suposen una urgència mèdica i han de ser ateses de manera urgent per a evitar que evolucionin cap a un estat epilèptic. En aquests casos si s’hauria de sol·licitar atenció mèdica.