GRUP LA PAU
  • Spanish
  • Català
  • Basque
ACCESOS

Com gestionar la incertesa generada per la Covid-19?

Des de fa més de set mesos, vivim en un permanent estat d’alerta davant de l’evolució del coronavirus. No sabem fins quan durarà, si tornarà a ser tan agressiu, fins quan haurem de dur la mascareta o quan hi haurà una vacuna efectiva. Acostumats a tenir cert control de les nostres vides, tota aquesta incertesa ens provoca neguit i malestar.

És per això que, davant la impossibilitat de controlar-ho tot, en el següent post et proposem alguns consells que creiem que et serviran per mantenir la calma i gestionar totes aquelles situacions que ens provoquen aquesta inquietud.

Viure el present: Sovint mentre estem fem una activitat, el nostre cervell es distreu i es posa a pensar en altres coses. És normal que durant la situació que estem vivint ens fem preguntes i intentem buscar una resposta. Tot i això, és impossible controlar el futur, per això ens hem de centrar en el present i allò que estem fent o amb la persona amb la qual estem. Intenta gaudir de cada activitat diària, busca-li la part positiva i accepta que aquesta és la situació que ens ha tocat viure.

Agrair allò que tenim i valorar-ho: Moltes vegades ens centrem en tot allò que voldríem aconseguir i oblidem les moltes coses bones que ja tenim. Sovint és important parar un moment i reflexionar sobre totes les coses que ens envolten i ens agraden. Per exemple, la família, tenir una feina, l’estima dels fills, una passejada, etc.

Practica la relaxació: La incertesa no només ens afecta mentalment, sinó que també té un impacte directe sobre el nostre cos, el que fa que ens sentim més cansats o notem certes molèsties musculars. És per això que la relaxació és una bona tècnica per reduir aquest nivell d’angoixa. A continuació t’expliquem com ho has de fer:

Busca un lloc còmode de casa (el llit, el sofà o sobre una estoreta) i tanca els ulls. Centra tota l’atenció en la teva respiració i a poc a poc vés inhalant i exhalant. Alhora, intenta notar cada una de les parts del teu cos i descriu què sents. No oblidis seguir respirant correctament i així successivament. La durada de la pràctica dependrà de cada persona, però et recomanem que ho facis durant 10-15 minuts i com més sovint millor.

Sí, a l’activitat física: Com t’hem explicat en anteriors ocasions, practicar algun esport i mantenir una vida saludable és molt important. Està comprovat que fer activitat física allibera endorfines, les quals s’associen al sentiment d’eufòria, felicitat i benestar. És per això, que en els temps que corren, realitzar algun esport de manera continuada et farà sentir molt millor i et farà desconnectar una mica més.

Compartim el que sentim: És important que compartim els nostres sentiments i pensaments amb els amics i familiars. El més segur és que a ells també els passi el mateix o sentin coses similars i compartint-ho ens podem ajudar. Cal també seure amb els més petits de la casa i escoltar-los per veure com se senten i explicar-los el millor que puguem la situació que estem vivint.