GRUP LA PAU
  • Spanish
  • Català
  • Basque
ACCESOS

Com adaptar-se a l’horari d’hivern?

Tot i que la Comissió Europea va proposar fa un parell d’anys que el 2019 fos l’últim any en què es fes el canvi d’horari, la realitat és que no ha estat així i, novament, el passat dissabte va arribar el famós canvi d’hora.

Així doncs, ens agradi o no, ens hem d’adaptar a veure com el sol surt una hora abans i es pon també una hora abans, el que significa que de bon matí tindrem llum més aviat, en canvi, a la tarda ràpidament veurem com s’amaga el sol.

Si bé és cert que no es tracta d’un canvi molt dràstic i el nostre organisme s’adapta ràpidament a aquest nou horari, el nostre cos i la nostra ment sí que ho poden notar els primers dies. Com apunten alguns experts, vindria a ser com una mena de jet-lag temporal, que afecta alguns grups de població més que d’altres. Per exemple, els nadons i la gent gran tarden una mica més a acostumar-se a aquest canvi horari, mentre que la resta de la població ho fa més ràpidament.

A continuació doncs, et proposem alguns consells per superar les possibles conseqüències del canvi horari:

Aprofita la llum solar: És recomanable avançar una mica la nostra rutina per aprofitar la llum solar. Desperta’t una mica abans i gaudeix de l’exposició solar, encara que sigui des del balcó de casa o de la finestra. Està comprovat que la llum solar millora la nostra vitamina D i alhora ens ajuda a segregar serotonina, una hormona reguladora de l’estat d’ànim i la gana.

La importància d’una vida activa: Com t’hem explicat moltes vegades, és clau fer una mica d’exercici físic de manera regular. Si a més a més, ho pots fer a l’exterior i aprofitant la llum solar encara millor. Intenta no practicar exercici just abans d’anar a dormir, ja que et costarà més agafar el son.

Res de pantalles abans d’anar a dormir: És molt important que una hora abans d’anar a dormir, deixis de banda les pantalles i altres dispositius. Posar-se al llit amb la tauleta o el mòbil provoca insomni, així que aposta per un bon llibre i relaxa’t.

Oblida’t de la migdiada: Intenta no dormir més de l’habitual i, si pot ser, no et rendeixis a la migdiada després de dinar. Si la fas que no duri més de 20 o 25 minuts perquè sinó, trenques el ritme i et fa sentir encara més cansat quan et lleves. L’important és dormir entre 7 i 8 hores i no intentar-ho compensar amb la migdiada.

Ja veuràs com amb aquests consells ràpidament el teu cos s’haurà acostumat al canvi d’horari!